You Should Know Yangın çıkış kapısı Göstergeleri
Kaçış merdivenlerinin tabii zemine derece ulaştırılması esastır. Kaçış merdiveni, bitiş noktasında en az 1 m2’lik bir sahanlık dokumalıp bu noktadan süfliya eğimi 50 dereceden elan bir tomar olamayacak şekilde mafsallı bir merdiven ile doğal zemine indirilir. Kaçış merdiveninin tabii zemine indirilmesi mümkün değil ise, yerden 3 m mafevkda bitirilebilir.Kasa üzerindeki fitil yuvasına usturuplu mualla birinci sınıf ısıyla genleşatır yangın fitili kullanılmaktadır.
Hassaten, ivedili çıkış bapsı olarak da adlandırılan bu baplar, mutabık şekilde konumlandırıldığında hızlı tahliyeleri destekler.
Kolayca açılmalıdır. Bapnın kilitli olmaması veya kilitli olsa dahi bir hareketle açılabilmesi gerekir. Bapnın üzerinde ürkü amerikan bar yahut benzeri bir işleyiş bulunmalıdır.
Ancak bu konuda müteallik yönetmelikler ve domestik otoritelerin belirlediği kurallar da dikkate allıkınmalıdır. Her bina bâtınin yangın risk analizi mimarilmalı ve yangın merdiveni ihtiyacı buna nazaran belirlenmelidir.
Camlı yangın bapları yahut ürkü barlı yangın kapıları gayrı yangın kapısı türleri arasındadır.
– Yeni yönetmelik, binaların yangın riskine için sınıflandırılmasını ve bu sınıflandırmaya elverişli bir şekilde yangın önlem ve karışma sistemlerinin kurulmasını ıztırari kılmaktadır.
ürkü halindeki grupların ikişerli ve üçerli bir şekilde kapıdan çıkabilmesi midein geniş olması gereken yangın bapları, aynı zamanda yanmayan metaller kullanılarak bünyelmalıdır.
Yangın merdiveni kapısı binaların acil çıkış kapısı olarak hizmet gören ve binadan hızlı tahliyeye imkan veren çok kullanışlı kapılardır. Nitelikli ve dayanıklı nitelikleri ile uzun ömürlü olan yangın bapları farklı malzemelerden imal edilebilmektedir.
Yangın Kapısı Nasıl Asılmışr? Her binanın mevla olduğu düzlük ve ihtiyacı basar önünde bulundurularak farklı boyutlarda ve özelliklerde olacak Yangın kapısı şekilde projeye özel üretilen Yangın Kapıları Montajı mütehassıs takımlar tarafından mimarilmaktadır.
Yangın kapıları, yangın esnasında insanoğluın kaçışını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda yangının yayılmasını da önler.
Yapılan bir binanın özelliklerine ve kullanma amacına için muayyen yapı teftiş şartlarını sağlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları çoklukla TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın kapılarının (ivedi çıkış baplarının) mukannen durumlara nazaran TSE şartlarını sağlamlaması gerekmektedir.
Örneğin, hastaneler kabil tekerli koltuk kullanmaının sıkışık başüstüneğu yerlerde kapı oylumluliği 100 cm veya elan zait olur.
Binaların yangından korunması üzerine yönetmelik uyarınca, binalarda yangın merdiveni ve yangın bapsı kullanılması zorunludur ve esasları bu yönetmelikle yayınlanmıştır.